o j

Tuindorp Vreewijk viert eeuwfeest met Vredesprijs voor VluchtelingenWerk

Vrijwilligers en nieuwkomers in de schijnwerpers gezet

“We zijn enorm blij met deze prachtige prijs. Onze vrijwilligers zetten zich dag in, dag uit met hart en ziel in voor vluchtelingen en onze samenleving. Het is mooi dat hun werk gezien en erkend wordt.” zegt Maaike Marisse, regiomanager VluchtelingenWerk Rotterdam, Capelle, Krimpen en Zuidplas. De prijs – een beeld, een oorkonde en een geldprijs van 10.000 euro – is de erkenning voor de inzet van alle 12.000 vrijwilligers van VluchtelingenWerk. Samen met nieuwkomers geven zij vorm aan de manier waarop we in Nederland samenleven in vrijheid en verantwoordelijkheid.

Erkenning voor vrijwilligers en nieuwkomers
Het beeld en de oorkonde werden in ontvangst genomen door de Syrische nieuwkomer Sahaladin Othmanen en zijn vrijwillige maatschappelijk begeleider Juan Jemaa. Jan van Zijl, bestuursvoorzitter van VluchtelingenWerk Nederland, benadrukte in zijn dankwoord hoe belangrijk om zich te blijven inzetten voor vluchtelingen.

Indra Mangre, een van de vrijwilligers van VluchtelingenWerk Rotterdam die aanwezig waren bij de uitreiking, reageerde ontroerd: “Het voelt echt als een erkenning en waardering voor het werk dat wij als vrijwilligers wekelijks doen voor en met onze nieuwkomers en daar gaan we zeker mee door!”.

“Geen twijfel dat onze eerste In Vrede´s Naam-prijs naar VluchtelingenWerk Nederland zou gaan”, verklaart Bram Peper, voorzitter van het comité ‘In Vrede’s naam’ en oud-burgemeester van Rotterdam, tijdens de uitreiking op 16 november.

In Vrede’s Naam
De uitreiking vond plaats in de Vredeskerk van Tuindorp Vreewijk. De wijk dankt haar naam aan haar stichters die na de Eerste Wereldoorlog hun verlangen naar vrede wilden uitdrukken. Buurtbewoners, genodigden en vrijwilligers van VluchtelingenWerk Rotterdam werden rond de prijsuitreiking onthaald met een feestelijk en muzikaal programma.

Het beeldje is een replica van ‘De Waarheid’, een monumentaal vrouwenbeeld dat als drinkfontein in de jaren twintig van de vorige eeuw dit vooruitstrevende en iconische tuindorp in Rotterdam-Zuid sierde. Het beeldje krijgt een mooie plaats op een centrale locatie van VluchtelingenWerk.

Maatje van een vluchteling
VluchtelingenWerk zoekt in Rotterdam nog 100 vrijwillige maatjes die twee uur per week hun nieuwe buren wegwijs maken in de wijk. Wie zich wil inzetten kan terecht op www.vluchtelingenwerk.nl/zuidwest voor informatie over de mogelijkheden om vluchtelingen te begeleiden.