o j

Op zoek naar de kracht van de Landbouwbuurt

Een buurt zonder een eigen identiteit. Zo omschrijft Salina Teeuw, programmamanager Vreewijk van Havensteder, het braakliggende terrein rondom de Landbouwtoren.
“Dankzij een rijkssubsidie voor het verbeterprogramma kunnen we daar nu eindelijk iets aan doen”, aldus Salina. “Samen met de bewoners en Annet van Otterloo van Stichting Freehouse onderzoeken wij waar de kracht ligt van de Landbouwbuurt en de mensen die er wonen.”

De Landbouwbuurt is de toegangspoort tot Vreewijk. In economisch betere tijden bouwde Havensteder hier eengezinswoningen en appartementencomplex de Landbouwtoren. Nieuwbouw en herstructurering voor meer woonplezier en leefbaarheid in de wijk; dat was het idee. Maar de woningmarkt verslechterde waardoor de bouw van de laatste dertig eengezinswoningen stil kwam te liggen.

SCHOUDERS ERONDER
Salina wandelde begin vorig jaar door het gebied met vertegenwoordigers van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. “We overtuigden hen ervan dat het belangrijk is deze buurt aantrekkelijker te maken”, vertelt Salina. “Inmiddels hebben we een rijkssubsidie gekregen om hier samen met de Landbouwbuurtbewoners de schouders onder te zetten.”

IN DE WIJK
Maar hoe maak je een buurt aantrekkelijker? Dat is nog niet zo eenvoudig. Annet van Otterloo van Stichting Freehouse is ervan overtuigd dat dit alleen lukt in de wijk en met de mensen die daar wonen. Havensteder schakelde Freehouse in om deze mensen op te zoeken en te verbinden aan de plekken in de Landbouwbuurt waar hét moet gebeuren.

HOOFDKWARTIER: DISSELSTRAAT 10
Annet: “Bewoners kunnen ons vinden aan de Disselstraat 10. Daar houden we kantoor in een woning van Havensteder. We willen graag met zo veel mogelijk mensen in gesprek om uit te zoeken waar de kracht van de Landbouwbuurt precies ligt. Iedereen is welkom!”

Uiteraard gaat Annet ook zelf op pad om informatie te verzamelen. Zo kwam ze bijvoorbeeld in contact met vader en dochter van educatieve tuin de Enk in Vreewijk. Zij gaan meewerken aan het verbeteren van de wijk.

‘HELEND LANDSCHAP’
De Landbouwbuurt ligt tussen het groene Tuindorp Vreewijk en het drukke Zuidplein in. Het Ikazia Ziekenhuis en een zorghotel zijn vlakbij. Eigenlijk is het een soort overgangsgebied. “Daarom willen we meer groen op de open plekken in de Landbouwbuurt”, vertelt Annet. “Daarbij denken we aan een helend landschap: geneeskrachtige planten en gewassen die luchtvervuiling tegengaan door fijnstof op te nemen. Dat is ook gezondheidszorg, maar dan op een andere manier!” Als voorproefje wordt de achtertuin van de Freehouse-woning aan de Disselstraat ingericht met dit soort planten. Buurtbewoners kunnen daar alvast een kijkje nemen.

IDEEËN VERZAMELEN
Braakliggend terrein beplanten ten gunste van de volksgezondheid. Het is nog maar een van de ideeën voor de Landbouwbuurt. Annet hoopt er samen met de bewoners nog veel meer te verzamelen. Alle bewoners die hun buurt willen verbeteren zijn van harte welkom. Annet: “We hebben mensen nodig die meedenken én meehelpen. Want goede ideeën willen we natuurlijk ook uitvoeren.”

MEEDOEN?
Kom dan naar Freehouse aan de Disselstraat 10 in de Landbouwbuurt. Of neem contact op via telefoonnummer 010 213 42 01 of per e-mail: Annet@freehouse.nl

DE OPEN KAART
Een andere organisatie die actief is in de Landbouwbuurt is De Open Kaart. Zij hebben de Landbouwbuurt in kaart gebracht: open plekken, voorzieningen, opvallende gebouwen. Zo is er een duidelijk totaalplaatje ontstaan van de openbare ruimte en de kansen die daar liggen.
Bekijk de Open Kaart via deze link in een apart scherm.

Dit artikel is overgenomen uit de Meerpaal, het huurdersmagazine van woningcorporatie Havensteder.