o j

Natuur in de wijk

Tuindorp Vreewijk heeft bijzondere natuur. De tuinen, de binnenhoven en de groene randen hebben samen een geweldige zomertafel Enk (dobbelaar)uitstraling. In Vreewijk vind je verrassende groene plekken en honderden soorten diertjes, planten en bomen.

Groene parels in de wijk
De educatieve tuin de Enk is vanaf het voorjaar tot het late najaar een geweldige groene akker. Tientallen Vrijwilligers en scholieren werken dagelijks aan deze tuin.

De vrijwilligers hebben het hele gebied rond de akker tot een bijzondere beleving gemaakt. Een plek om te spelen, te ontdekken en te leren in de natuur.

Ook de singels zoals de Lede en Langegeer zijn natuurlijke parels. Plekken waar je karpers ziet zwemmen of een aalscholver ziet jagen. En waar kinderen guppies vangen.

Vreewijker Dries Rooth vertelt over het bijzondere groen in de wijk

Bomenplan
Het bomenplan is geschreven om het bestaande groen te behouden en te vergroten. Het beschrijft de bomen die momenteel in Vreewijk staan. Uitgangspunt is om zuinig met het kappen om te gaan en de bomen te beschermen. Daarnaast staat in het plan hoe Havensteder omgaat met het kappen en (her)planten van bomen en het onderhoud van het overige groen in de wijk.

enk (foto andre)

Aanvraag voor bomen kappen
Een medewerker van Havensteder beoordeelt of de aanvraag doorgestuurd kan worden naar de gemeente. Havensteder hanteert dezelfde eisen als de gemeente, bijvoorbeeld of de boom minder bepalend, bepalend of zeer bepalend is. Als een boom zeer bepalend is voor de straat, dan krijgt u niet zo snel een kapvergunning. We zoeken dan eerst naar andere oplossingen.

Het bomenplan is gemaakt door de werkgroep Buitenruimte, onderdeel van Vreewijk Verder. In de werkgroep Buitenruimte zitten naast bewoners de Bewonersorganisatie Vreewijk (BOV), de Huurdersvereniging Vreewijk (HvV),  Havensteder en de deelgemeente Feijenoord.


Film Zicht op Groen

In dit eerste deel van een tweeluik over het groen in tuindorp Vreewijk praten we met Marit van der Riet, bestuurder deelgemeente Feijenoord, over de staat van het onderhoud in de wijk, de groene ambities van de deelgemeente, de potenties van stadslandbouw en de lastigheid van het afstemmen met andere organisaties.

Ook nemen we een kijkje achter de schermen van de Werkgroep Buitenruimte, waarin de corporatie, deelgemeente en bewoners samen een bomenvisie voor Vreewijk opstellen. En we laten ons door een bewoonster van de Groenezoom meenemen langs de achterpaden van het tuindorp.

 

Verfraai uw tuin met een mooie gratis boom!

Vreewijk wordt steeds duurzamer

nieuws
In twee Vreewijkse buurten, de Weimansweg/Reigerpad en buurt 9 voert Havensteder een pilot uit van het Europese duurzaamheidsprogramma TRIME. TRIME stimuleert bewoners om hun energieverbruik te verlagen door hun gedrag te veranderen. Het uiteindelijke doel is negen procent minder energieverbruik in 2017.

Leuke middag op speeltuin de Vaan

evenementen
Kom je woensdagmiddag 23 september ook naar speeltuin de Vaan?

Op pad met inspecteur Du Fleur/ 13 augustus

tuinactiviteiten
Donderdag kunnen kinderen met inspecteur Du Fleur op pad om mysteries op te lossen. Natuurgeweld bij voorbeeld. Uw kind opgeven doet u op het e-mailadres of via het telefoonnummer op de foto. Als u op de foto klikt, krijgt u een vergroting. Niet groot genoeg? Dan klikt u onder de foto's bij opties op volledig scherm! Het belooft een spannende dag te worden.

Open Rotterdam maakt item Tuinenkeuring 2015

films & verhalen
Wij nemen een kijkje tijdens de keuring en vragen aan bestuurslid Gea Soester waar een tuin aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor de prijs en welke criteria zijn opgesteld. "Hier in Vreewijk is de overmacht het groen. Daar zijn we heel erg trots op", aldus Gea Soester.

Tuinenkeuring in aantocht

nieuws
Het Rotterdamse online-magazine 'De Rotterdammert' ging mee met de tuinenkeuring en proeft de sfeer in de wijk voor de herkeuring.