o j

Een terugblik op Bioscoop Vreewijk

Bioscoop Vreewijk was een centrale ontmoetingsplek in het hart van de wijk op de Groenezoom. We noemden deze plek ook wel liefkozend onze huiskamer. Vanaf de opening op 8 april 2016 tot de sluiting op 23 december jl. konden bezoekers genieten van uniek filmmateriaal waarmee een beeld werd geschetst van Tuindorp Vreewijk in de afgelopen eeuw.

De films waren volgens Cineac-formule samengesteld door Joop de Jong (o.a. bekend van Ziet Zuid & Zuid van Binnenuit). De Jong dompelde zich tijdens het jubileumjaar onder in archieven én in de wijk met als resultaat een schat aan persoonlijke (en onbekende!) Vreewijkse verhalen in een vierdelige serie. De serie wordt na het jubileumjaar overgedragen aan de Museumwoning in Vreewijk, die overigens ook heeft bijgedragen aan de totstandkoming van de films.

Onze gasten
Tijdens het jubileumjaar hebben we 922 gasten mogen ontvangen. De bezoekers tijdens de vier premières zijn daar niet bij opgeteld. In het gastenbezoek konden ze een bericht achterlaten, wat zij vaak ook deden. Tijdens een bezoek werden herinneringen werden opgehaald en was een favoriet gespreksonderwerp iemands familiegeschiedenis. Nostalgie en leve Vreewijk, hieronder een greep uit de reacties:

“Bedankt voor de warme ontvangst! Heel leuk om oude beelden te zien en vooral om te praten over alles wat vroeger was. Leuke ontmoeting, voor herhaling vatbaar!”
27 mei 2016

“Geweldig om die oude sfeer van Vreewijk weer te proeven! Genoten van de oude beelden. bedankt en tot de volgende film.”
17 juni 2016

“De film, zo leuk, zoveel herkenning. Bedankt!”
23 juni 2016

Er kwamen zelfs bezoekers uit Zuid-Afrika!

“Baie dankei vir die lekker koffie en stroopwafel en die film oor die geskiedenis van Vreewijk.”

En Wisconsin in de Verenigde Staten:

“This was a wonderful surprise to find. We often visited opa en oma when I was a child. It’s great to see the history of a wonderful neighborhood.”

Ook een verjaardagsfeestje was niet teveel:

“Vandaag hebben we mijn 80e verjaardag gevierd. (..) Het rondje Tuindorp is ook bij onze gasten heel goed bevallen. Het was fijn.”

En ook al ga je weg uit Vreewijk, echt verdwijnen doe je niet. Één van de oud-Vreewijkers schrijft:

“Na 44 jaar Brabant nog steeds een Vreewijks hart.”

Bedankt!
Met dank aan coördinator Clara Sies en de vrijwilligers die als gastheer of – vrouw Bioscoop Vreewijk mogelijk maakten: Gerard Lems, Henk van der Hoek, Ron van de Wetering, Simeon Delfos, Daan van der Wielen, Aat Goedhart, Cynthia van de Berg, Carla Kerkhoven.